Tur til Det Dalmatiske ø-hav

Denne tur var den første tur, som jeg var på med Ældresagen-Helsinge, og det skulle ikke blive den sidste. Nedenfor kan du se lidt mere detaljeret, hvad vi så og oplevede på turen, og nederst kan du se link til diasshow og video.

24-9-2011: Vi startede fra Helsinge kl. 14.30 med bustransport til lufthavnen. Vores fly lettede først kl. 18.30. Derefter var der 2,5 timers flyvetur til vi landede i Kroatien. Efter lidt meget forsinkelse i paskontrollen samt lidt forvirring omkring vores bus, lykkedes det os at komme afsted mod vores bestemmelsessted. Vi ankom til bestemmelsesstedet, Starigrad ca. kl. 00.15 godt trætte, så det var bare med at få udleveret nøgler til hotelværelset og så ellers på hovedet i seng.

Jeg havde i øvrigt bestilt enkeltværelse med balkon. Men fik i stedet for en lejlighed med 2 soveværelser, stue med køkken og bad, hvilket jeg ikke kunne klage over. Meget lækkert.  Der var 3 balkoner med fin udsigt over havet.

25-9-2011: Efter en god nats søvn var jeg oppe ved 7.30 tiden. Indtog morgenmad i restauranten. Maden var meget fin. Der var bare alt, hvad man kunne ønske sig af et veldækket morgenbord: brød af alle slags, røræg, pølser, flæsk, pandekager, yougurt, gryn, osv.  Ingen grund til at sulte. – Efter morgenmad blev der arrangeret bytur i Starigrad. Den by vi er i, er nu ikke ret stor, så det var hurtigt overset. Men vi fik da gået en god tur, og der blev også tid til et lille smut på en cafe for at få noget at drikke. Vejret var fint, og det var meget varmt (omkring 28 grader).

Efter byturen var det tid til frokost. Gislev havde arrangeret frokost til os, hvor vi så samtidigt fik en introduktion til turen. – Om aftenen fik vi aftensmad. Den bestod af en stor buffet med masser af retter. Meget lækkert. Noget kunne man genkende fra DK, medens andet var lidt fremmedartet. Jeg smagte på lidt af hvert og havde ingen problemer med at spise noget. Efter aftensmaden gik vi udenfor og nød en stille “sodavand” til levende musik.

26-9-2011: I dag var vi på panoramatur langs kysten og en tur til øen Pag og Pag by. Formålet var at se et fåreostemejeri. Der var ikke gang i produktionen, så den så vi ikke meget af. Vi så kun det sted, hvor de lagrede ostene. Derefter var der smagsprøver, hvilket ikke lige er mig. Så alt i alt en lidt kedelig oplevelse. Til gengæld fik vi set en del af landskabet, som var meget spændende. Alt er meget goldt, og der kan ikke gro ret meget her. Ser meget barskt ud. – Vi gjorde ophold i byen Pag, men der var heller ikke ret meget at se anden end en kirke. Så det var heller ikke den vilde oplevelse J. – Vi startede turen kl. 10 og var hjemme igen kl. 16. Vejret var stadigvæk meget fint. Masser af sol og varme. Det var lækkert, da det jo ikke var noget vi havde været forvent med i Danmark.

27-9-2011: I dag skulle vi på sejltur gennem skærgården til Kornati øerne, som er en nationalpark bestående af mere end 147 hvide og klippefyldte øer. Langt de fleste af disse er ubeboede. Turen derud tog ca. 3 timer med båd. Båden sejlede fra byen Zadar, som ligger et godt stykke fra vores hotel. Vi var derfor tidligt oppe (ved 6-tiden) for at kunne nå frem til båden til tiden.

Efter vi havde lagt fra kaj, fik vi serveret en kroatisk snaps. Den var stærk, som forventet. Senere blev der så igen serveret en sandwich med skinke og ost. – Under hele turen var der mulighed for at få fri rødvin, hvidvin eller limonade. Derudover kunne man købe øl, vand eller kaffe. – Selve turen var meget smuk. Vejret var fint, og solen skinnede hele tiden. Så det var også lige før man blev skoldet. – Målet var at komme til en af øerne, hvor der blev gjort ophold i 2 timer således, at de der havde lyst, kunne bade, og vi andre kunne gå rundt og kigge lidt på øen. Der var ombordstigning igen kl. 14. Her fik man så serveret en varm ret, som bestod af makrel og salat med et par kartofler. Ikke just min livret. Men jeg forsøgte da at smage på det ;-).

Da vi havde spist gik turen atter tilbage til Zadar, og derefter videre med bus til hotellet, hvor vi ankom kl. 18. – Da vi havde spist om aftenen, var der optræden i baren af nogle folkedansere. Meget hyggeligt. Men alle var vist trætte efter dagens lange tur, så der var ikke mange kræfter til overs til halløj.

28-9-2011: I dag var vi på udflugt til halvøen Zadar med byen Zadar. Zadar er en gammel historisk by med mange historiske bygninger og verdens eneste havorgel. Her gik vi rundt og kiggede i ca. 3 timer. Det var meget spændende at se byen, men der var nu ikke mange gamle bygninger at se på. Vi var også nede og se/høre vandorglet. – Vi kørte fra Zadar således, at vi atter var hjemme på hotellet ved 14-tiden. Derefter kunne vi lige nå en lille frokost bestående af skinkeomelet. Det var da noget, som kunne spises.

29-9-2011 – Heldagstur til Plitvice-søerne: I dag var vi en tur til Plitvice-søerne. Dette var nok turens højdepunkt med hensyn til ture, så forventningerne var store. Og ja, det var et imponerende syn. Naturen var bare rigtig flot. Som navnet siger bestod området af mange søer som havde forbindelser til hinanden enten via vandløb  eller via vandfald. Området er fredet, så alt vandet var rent og klar med mulighed for at se masser af fisk i vandet. Vandet havde en flot turkisblå farve. Der var masser af flotte vandfald, så der blev rigtigt fotograferet.

Vi tog hjemmefra kl. 8 og kørte til området ved at passere bjergkæden, der ligger langs Adriaterhavet. Også denne tur var imponerende, da bjergkæden er forholdsvis høj. Da vi ankom til området gik vi i samlet flok gennem landskabet, hvilket var en længere tur. Efter et kort ophold for at spise frokost sejlede vi videre med nogle specielle både frem til et nyt sted, hvor vi skiftede transport til nogle ”togbiler”. Disse bragte os derefter videre i terrænet. Efter køreturen gik vi det sidste stykke tilbage til det sted,  hvor vi var startet. Alt i alt en flot og begivenhedsrig tur, hvad angår natur.

På vejen derned gjorde vi ophold ved en restaurant for at købe frokost, som skulle medbringes. På denne restaurant havde de 2 bjørne indespærret i en indhegning. De så ud til at trives, men alligevel var det ikke noget værdigt liv for et vildt dyr.

30-9-2011: I dag stod det på afslapning i hotellets omgivelser. Vi var blandt andet på vandring i området Nationalparken Starigrad Paklenica. Et imponerende område for naturelskere, som også blev benyttet til klatring i bjerge. Vi så flere bjergbestigere. – Om eftermiddagen fejrede vi rejseselskabets (Gislev) fødselsdag med stor lagkage.

1-10-2011: I dag var det hjemrejse dag. Men inden da var vi lige på sightseeing i byerne Split og Trogir. Begge besøg var meget spændende, og der var rigtig meget at se på. Efter Trogir gik turen direkte til lufthavnen og hjemrejse.

Som nævnt tidligere var dette min første tur med Ældresagen-Helsinge. Det var en fantastisk tur sammen med dejlige, hyggelige og hjælpsomme mennesker fra Gribskov. Vi så rigtigt meget,  samtidigt med at der var et fantastisk godt socialt samvær. Som det ses andre steder på min hjemmeside, er det sidenhen blevet til mange flere rejser.

Klik her for at se et diasshow fra turen

Klik her for at se en video fra turen