1. dag: Mod Toscana og besøg i Orvieto

Undervejs mod hotellet holdt vi pause i middelalderbyen Orvieto. En lille by spækket med seværdigheder fra etruskerne til renæssancen. Orvieto er hovedbyen for “slow city”-bevægelsen, hvor man sætter mennesket i centrum og higer om de traditionelle håndværk. I Italien betyder det ikke mindst kogekunsten. Et besøg i Orvieto er den helt rigtige velkomst til Italien.

2. dag: Siena

Siena er en værdig kandidat til verdens smukkeste by. I den tidlige renæssance var Siena en lokal stormagt, der rivaliserede med Firenze om overherredømmet i Toscana. Oveni arkitekturen huser byen en række middelalderlige skatte på byens museer og katedralen, der næppe har sit lige på denne jord. Det, der gør byen helt speciel, er, at middelalderbyen er så enorm. Inden for borgmuren findes hele 17 historiske kvarterer. Tilhørsforholdene til ens bydel er ikke noget, man tager let på i Siena. Rivaliseringen kommer til fuldt udtryk en gang om året, når kvartererne dyster i et drabeligt hestevæddeløb på den store muslingeformede plads, Piazza del Campo, der er omkranset af smukke palæer og domineret af det imponerende rådhus. Vi så det hele med en kyndig og livligt fortællende lokalguide, som ovenikøbet var dansker.

3. dag: Tur til Pienza

Beskrivelse mangler. Dagen var oprindeligt på egen hånd.

4. dag: Assisi og Perugia

Fra morgenstunden kørte vi til Assisi. Byen ligger på en bakketop med udsigt over Appenninerne. En særlig stemning hviler over byen med de mange kirker, klostre, munke og nonner. Blomster hænger ned fra vinduesgesimserne, og der dufter af roser og røgelse. Her fødtes Italiens elskede helgen, Frans af Assisi (1181-1226), og her opstod franciskanerordenen. Franciskanerordenen og Assisis betydning er – med pavevalget i 2013 – steget betragteligt. Pavenavnet Frans signalerer ydmyghed og servilitet, og katolikker fra hele verden valfarter til den berømte dobbeltkirke med Den Hellige Frans grav, som vi selvfølgelig også besøger. Vi oplever byens specielle atmosfære til fods gennem de smalle gader efterfulgt af god tid på egen hånd.

Perugia er hovedstaden i Umbrien. Byen kravler op ad en 493 meter høj bakketop med det historiske centrum øverst oppe. Vi går  rundt i en af Italiens smukkeste og hyggeligste byer, hvor centrum er forskånet for biler. Byen rummer en række store seværdigheder. Med rulletrapper kommer vi fra det nedre til det øvre centrum, og turen gennem klipperne er et slags arkæologisk museum. Herfra går vi ad Corso Vanuzzi, byens pulsåre, som fører op til Piazza IV Novembre med det berømte Palazzo dei Priori med Umbriens Nationalmuseum og byens gamle rådhus. På pladsen ser vi også et af Italiens smukkeste springvand fra 1300-tallet. Vi fortsætter gennem byens kringlede gader til Den Etruskiske Port. Atmosfæren i Perugia er livlig, hvilket i høj grad skyldes byens mange studerende.

5. dag: Arezzo

En perle af en by som fortjener opmærksomhed. Vi kørte gennem det toscanske landskab til etruskerbyen Arezzo. Gåtur gennem den smukke, velbevarede by til den skrånende plads Piazza Grande. Pladsen er en af de smukkeste i Italien. Her finder du paladser, kirker og byens rådhus. Den første lørdag i hver måned omdannes pladsen til et af de største og mest spændende antikvitetsmarkeder i Italien. På pladsen, og i de hyggelige middelaldergader i det historiske centrum, er der mange hyggelige restauranter og caféer. Det kan også anbefales at kigge ind i San Francescokirken. Rejselederen gør byens historie levende, men der er også godt med tid på egen hånd til at nyde denne toscanske perle.

6.dag: Dag på egen hånd eller Trasimenersøen og Cortona

Trasimenersøen har haft stor betydning for to så forskellige herrer som Hannibal og Frans af Assisi: Mens Hannibal og elefanterne udryddede flere romerske legioner her, fandt Frans af Assisi ind til kernen af kristendommen, da han slog sig ned på øen Isola Maggiore under fasten i 1211. Vi oplever søen og øen på en lille sejltur, hvorefter vi kører til Cortona og spiser frokost. Cortona er kendt for sit hyggelige centrum og den helt spektakulære udsigt over det omkringliggende landskab – herunder Trasimenersøen.

7. dag: Montepulciano og vinsmagning

Egnen omkring Montepulciano er et af Italiens mest kendte vindistrikter. Vi besøger en helt særlig vingård, hvor man spiller musik for druerne. Vi smager på egnens vine, før vi besøger den charmerende by Montepulciano. Både på vingården og i byen er der mulighed for at gøre et godt vinkøb.

Foto og video

Klik her for at se et diasshow fra turen

Klik her for at se en video fra turen